Weg met Photoshop

Vitaly Friedman en Marc Thiele van Smashing Magazine (een vooraanstaand blog over design en development) maakten de eerste Smashing Conference mogelijk in Freiburg. Wij waren erbij.

Met 16 hippe sprekers waaronder Oliver Reichenstein van iA Writer, Aarron Walter van Mailchimp en Christian Heilmann van Mozilla waren het twee inspirerende dagen. Door de goede talks en een informele sfeer vloog de tijd voorbij. Freiburg is trouwens een prachtige stad. Tim is nog steeds gefascineerd door de aangelegde stroompjes die er dwars doorheen lopen. In de pauzes uiteraard brat- en bockwurst happen.

Een onbewuste rode draad tijdens de conferentie was het verminderd gaan gebruiken van Photoshop. Dit werd benadrukt door onder andere Jeremy Keith, Stephen Hay en Andy Clark.

Photoshop en de realiteit

Het grootste nadeel van Photoshop is dat het niet klopt met de werkelijkheid. Een website bekijken we namelijk niet in Photoshop. Hieronder een opsomming van de nadelen:

  • Websites bekijk je in de browser, daarbij worden onder andere fonts totaal verschillend gerendered.
  • Het web is standaard fluid, dat is Photoshop niet. Je kunt niet voor 99 viewports Photoshop ontwerpen gaan maken. Responsive kun je niet ontwerpen in Photoshop.
  • In Photoshop werk je niet direct aan het eindproduct in HTML en CSS, dus is het zonde van je tijd. Laat daarom volledige Photoshop ontwerpen niet zien aan je klant, omdat je speelt met verkeerde verwachtingen.

Photoshop vanaf nu

Met Photoshop kan je iets heel goeds: de sfeer ontwerpen van een website. Je kunt hiervoor Style tiles gebruiken. Wij gebruiken hiervoor al een paar jaar de sfeerimpressie, maar daar praat ik in een andere note verder over.

Daarnaast kun je bepaalde details niet altijd in HTML/CSS ontwerpen, denk aan een specifieke modal window met een hip pijltje. Op dat moment kun je Photoshop goed gebruiken als naslagapplicatie terwijl je al druk bezig bent in de HTML/CSS.

Conclusie

Dus nee, niet weg met Photoshop. Werk daarentegen sneller aan je eindproduct in HTML en CSS. Het bespaart je tijd en geld.

Om het web sterker te maken zullen pure Photoshop designers echt aan de slag moeten met HTML/CSS.

Meer over de Smashing Conference

— This post was originally written on the Studio Wolf blog.

Reageren? Leuk! Mag via Twitter of stuur me een mailtje.

Geschreven door Aljan Scholtens